OCELLS D'IVORI /PÁJAROS DE MARFIL/IVORY BIRDS

Sobre la concepció de l'espectacle

 

 

 

 


A partir d'unes castanyoles d'ivori que van pertanyer a una ballarina del Liceu del segle XIX, i que el gran concertista de castanyoles i ballarí José de Udaeta em va regalar, neix la necessitat de dedicar-li aquest espectacle, que el sentim encara com un impuls de la seva vitalitat i passió.


Marina i jo, vàrem tenir el privilegi de compartir escenari amb José, durant uns quants anys, i vàrem viure moments inolvidables, tant a fora com a dins de l'escena, amb espectacles dedicats a la castanyola i a la dansa espanyola com "El Secret de la castanyola" i "Capricho Español".


A "Ocells d'ivori", a més d'interpretar música espanyola del segle divuit al vint amb autors clàssics com Enric Granados, Isaac Albéniz, Mompou, Padre Antonio Soler, Manuel de Falla i Joaquín Rodrigo, també evoquem el món del ball de la seva època amb una peça d'un familiar seu - Arturo de Udaeta - i una del pianista Joan Flotats, que treballava en les nombroses acadèmies de ball de Barcelona.


També he estat molt inspirada per una dona, una gran ballarina de dansa espanyola dels anys 20-30, Antonia Mercè, anomenada la Argentina, que va morir molt jove a l'exili el dia que esclatar la Guerra Civil espanyola. Ella, que va estar a l'altura de la gran Pavlova, va dignificar el ball espanyol i va revolucionar el toc de las castanyoles, sent la primera concertista d'aquest instrument, triomfant per tota Europa i América, coïncidint amb els artistes exiliats a Paris i convertint-se en la seva musa.


Per a Marina i per a mi, cada peça té la seva història, i juntes fan un recorregut a través de les castanyoles, transformant-se en ocells, tan aviat trapelles com tristos, lliures o engabiats, expressant tants matisos com ho permeten la música i la imaginació.

Esperem que aquest món del teatre que pot unir tantes arts, faci volar totes les idees, sensacions i emocions possibles.

 

Belén Cabanes

 

[CLOSE WINDOW]